Tietoa Ruovedestä

03.11.2015 13:03

Ruovesi

 

Ruoveden keskusta sijaitsee koordinaateilla 61°59′10″N, 024°04′05″E. Se on suunnilleen 100 kilometriä pohjoiseen Tampereelta. Sen keskusta on todella pieni. Siellä on yksi ruokakauppa, muutama vaatekauppaa, kirkko ja postitoimisto.

Ruoveden kallioperä koostuu suurimmalta osalta gradoniitista, tonaliitista ja kvartsidioriista, joita esiintyy paljon Keski-Suomessa. Ruoveden pohjoispuolella on melko suuri alue jonka kallioperä koostuu paleoproterotsosta metasedimentistä, joka ei ole kovin yleistä Suomessa. Kolmas kalliotyyppi on graniitti ja granodioriitti jotka ovat myös yleisiä varsinkin Keski-Suomessa. Niitä käytetään paljon rakennusmateriaaleina. Ruoveden maaperä koostuu enimmäkseen karkeasta hietasta ja kalliosta. Osa maaperästä koostuu myös moreenista, hietasta sekä hiekasta. Suuri osa Ruoveden maasta käytetään maatalouteen. Siellä on paljon suuria peltoja sekä maatiloja.

Ruovesi kuuluu järvi-Suomeen. Sieltä löytyy paljon havumetsiä ja hieman sekametsiä sekä lehtimetsiä. Siellä on myös paljon suuria peltoja. 1900-luvulta 2000-luvulle Ruoveden järvien veden laatu ei ole muuttunut. Niiden vesi laadultaan on suurimmalta osalta hyvää ja tietyillä alueilla jopa erinomaista. Ruovedellä on jonkin verran soita sekä soistumia, joista jotkut niistä on helppokulkuisia ja jotkut vaikeakulkuisempia. Ruovedellä on paljon harjuja kuten Kautunharju ja Poukanharju.

Runebergin lähde

Runebergin lähde on luonnonsuojelualue Ruovedella. Lähteellä kasvaa monta harvinaista kasvilajia. J.L. Runeberg asui Ruovedellä ja tuli joskus istumaan lähteen reunalle haaveilemaan, jossa hän kirjoitti Lähteellä-laulun alkuperäiset sanat. Runeberginpolku kulkee Laivarannasta Haapasaaren lomakylään lähteen kautta.