Ruoveden luonnonsuojelualue

24.09.2015 09:56

Ryövärinkuoppa

Ryövärinkuoppa on luonnonsuojelualue Ruovedellä kantatie 66:n itäpuolella. Metsähallituksen ylläpitävä luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1960 ja se on pinta-alaltaan 6,5 hehtaarin kokoinen. Se sai nimensä entisaikojen maantieryöstäjien piilopaikasta.

 Kuopan pohjalla kasvaa eteläisiä kasveja, koska kirkasvetinen Rotkolaakson lähde ei jäädy talvella, joten kasvukausi on pitkä, mutta kesät ovat viileät. Lähteen luona kasvaa lehtotähtimö, rönsyleinikki, purolitukka sekä lehtopalsami. Lähteen luona on myös majavapato. Sinne on tehty noin puolen kilometrin kävelyreitti.

Zachris Topelius kirjassaan Talvi-iltain tarinoiden kertoi Ryövärinkuopasta seuraavasti:

»Paikka on tunnettu nimellä ’ryövärin ruoppi’ tai rosvoluola ja se sijaitsee oikealla puolen tietä etelästä päin tultaessa ja ainoastaan muutaman askelen päässä kymmenennestä virstanpatsaasta Ruhalan kestikievarista lukien. Seutuatuntematon ajaa helposti ohi huomaamatta muuta kuin korkean ja tiheän havumetsän, jota kasvaa tien molemmilla puolin; mutta ken ottaa vaivakseen astua ajas ajoneuvoistaan, huomaa aivan tien vieressä ja puoleksi kuusien varjossa synkän äkkisyvänteen niin tarkoin rotkon seinämien ja ylitse riippuvien oksien suojaamana, että sen pohjassa on aivan hämärää ja viileätä keskellä kuumaa, aurinkoista kesäpäivääkin. Siinä, kertoo kansantaru, ovat rosvot ennenmuinoin majailleet väijyskellen matkustajia; monen markkinamiehen hyvinvarustettu kuorma ja monen pellavakauppiaan sattumalta täyteläinen rahakukkaro on siinä ryöstetty, ja kenties on joskus viaton veri tahrannut tienvieren ruskeaa kanervikkoa. Mutta rosvot ovat aina, takaa-ajolta turvassa, vetäytyneet takaisin syviin rotkoihin ja laaksoihin, joita lähtee ’ryövärin ruopista’ etemmäksi suureen metsään.»